• ISSN: 2310-4104
  • ISSN-L: 2790-5799



PDF

28:12:2023

Müəllif : Abbasova Tamara Yuriy

DOİ : DOI:10.30546/2790-5799.1.2024.02889

Jurnalın nömrəsi : 2024-1

Mıqalənin jurnalda səhifəsi 82-88

Tədqiqatın adı: AMARANTIN YEM ƏLAVƏSİ KİMİ İNƏK SÜDÜNÜN KƏMİYYƏT VƏ KEYFİYYƏT TƏRKİBİNƏ TƏSİRİ

Tədqiqatın məqsədi :
Təmizcinsli Qonur Qafqaz (I-qrup) və onun Kuba rebusu ilə çarpazlaşdırılmasından alınan birinci nəsil hibrid heyvanların (II-qrup Qonur Qafqaz × Kuba rebusu) adi yemləmə və yem əlavəsi ilə yemləmə şəraitində südünün kəmiyyət və keyfiyyət tərkibindəki artımı müşahidə etmək.

Tədqiqatın metodologiyası :
Bu məqsədlə hər birindən beş baş olmaqla I və II qrup heyvanları xüsusi şəraitdə saxlanmışdır və hər 10 gündən bir südün tədqiqi aparılmışdır.

Tədqiqatın tətbiqi əhəmiyyəti :
Amarant və yemişan bitkisinin tərkibi bioloji aktiv və antioksidant maddələrlə zəngin olduğu üçün yem əlavəsi kimi işlədilməsi südün kəmiyyət və keyfiyyət göstəricisinin artmasına səbəb olmuşdir.

Tədqiqatın nəticələri :
Yem əlavəsi heyvanların südünün tərkibinin nəzərə çarpacaq şəkildə zənginləşməsinə səbəb olmuşdur.

Tədqiqatın elmi yeniliyi :
Təkcə amarant və yemişan bitkisi deyil, digər zəngin bioloji tərkibə malik olan bitkilərin yem əlavəsi kimi istifadəsi fermer təsərrüfatında inkişaf etdirilməlidir ki, gələcək nəslin sağlam böyüməsi üçün yüksək keyfiyyət və kəmiyyət göstəricilərinə malik olan süd məhsullarını almaq mümkün olsun.

Açar sözlər : Amarant, yem əlavəsi, süd, makro, mikroelementlər, vitamin, zülal, laktoza

28:12:2023

Автор : Abbasova Tamara Yuriy

DOİ DOI:10.30546/2790-5799.1.2024.02889

Номер журнала : 2024-1

Страници статьи в журнале : 82-88

Название исследования :
ВЛИЯНИЕ АМАРАНТА КАК КОРМОВОЙ ДОБАВКИ НА КОЛИЧЕСТВЕННЫЙ И КАЧЕСТВЕННЫЙ СОСТАВ КОРОВЬЕГО МОЛОКА

Цель исследования :
Наблюдать увеличение количества и качества молока чистопородной Гонур Кавказской (I группа) и ее скрещивание с Кубинским ребусом (II группа) гибридных животных первого поколения (Гонур Кавказская × Кубинский ребус). ) в условиях регулярного кормления и кормления кормовыми добавками.

Методология исследования :
Для этого животных I и II группы по пять голов содержали в специальных условиях и исследовали молоко каждые 10 дней.

Важность исследовательского приложения :
Поскольку амарант и боярышник богаты биологически активными и антиоксидантными веществами, их использование в качестве кормовой добавки привело к увеличению количества и качества молока.

Результаты исследования :
Кормовая добавка привела к заметному обогащению состава молока животных.

Научная новизна исследования :
Использование в качестве кормовых добавок не только растений амаранта и боярышника, но и других растений с богатым биологическим содержанием, чтобы можно было приобретать молочную продукцию с высокими качественными и количественными показателями для здоровый рост следующего поколения.

Ключевые слова : Амарант, кормовая добавка, молоко, макро микроэлементы, витамин, белок, лактоза.

28:12:2023

Author : Abbasova Tamara Yuriy

DOİ DOI:10.30546/2790-5799.1.2024.02889

Number of journal : 2024-1

Page of article in journal : 82-88

Title of the research :
EFFECTS OF AMARANTH AS A FEED ADDICTIVE ON HE QUANTITATIVE AND QUAILITATIVE COMPOSITION OF COW'S MILK

The purpose of the research :
To observe an increase in the quantity and quality of milk of the purebred Gonur Caucasian (Group I) and its crossing with the Cuban Rebus (II Group) of first-generation hybrid animals (Gonur Caucasian × Cuban Rebus) under conditions of regular feeding and feeding with feed additives.

The methodology of the research :
For this purpose, animals of groups I and II, five heads each, were kept in special conditions and milk was examined every 10 days.

The practical importance of the research :
Since amaranth and hawthorn are rich in biologically active and antioxidant substances, their use as feed additives has led to an increase in the quantity and quality of milk.

The results of the research :
The feed additive led to a noticeable enrichment of the composition of animal milk.

The scientific novelty of research :
The scientific novelty of the research - is the use of not only amaranth and hawthorn plants as feed additives but also other plants with rich biological content, so that it is possible to purchase dairy products with high qualitative and quantitative indicators for the healthy growth of the next generation.

Keywords : Amaranth, feed additive, milk, macro macro- and microelements, vitamin, protein, lactose.